Module 3 - les 3: Dieper duiken

Het geldt eigenlijk voor al je interesses en hobby's: hoe meer je je erin verdiept, hoe leuker het wordt. Je bezoek aan een museum wordt boeiender als je iets weet over kunststromingen en het leven van de kunstenaars. Een wandeling in het bos wordt leuker als je weet welke vogel je hoort zingen. Achtergrondkennis helpt je om dingen nog meer te waarderen. En je begrijpt ook beter waarom iets jou wel of niet aanspreekt.

Voor muziek is dit niet anders. Hoe ontstond punkmuziek? Welke invloed heeft gospelmuziek gehad op de popmuziek van nu? Wat wordt er bedoeld met de ‘wall of sound’ die producer Phil Spector bedacht en hoe klinkt dat eigenlijk? Als je het verhaal achter een liedje kent, of het levensverhaal van een artiest, ga je de muziek vanzelf meer waarderen.

 

Bronnen

Radio-dj’s vertellen bij het aankondigen van een plaat weleens iets over een artiest of een liedje. Maar wat kun je verder doen om meer te weten te komen over muziek?

  1. Wikipedia

Op Wikipedia vind je vaak een heel uitgebreide biografie van de artiest met links naar andere artiesten met wie hij/zij heeft samengewerkt. Compleet met lijsten van uitgebrachte albums en hitnoteringen in de Nederlandse top 40. Onderaan staan links naar websites met nog meer informatie, als je honger naar kennis nog niet gestild is. Zo ontdekte ik op Wikipedia dat Moby eigenlijk Richard Melville Hall heet. En dat hij verre familie is van Herman Melville, de auteur van Moby Dick (vandaar zijn artiestennaam).

 

Opdracht: zoek jouw gekozen artiest eens op Wikipedia op en lees wat hier over hem/haar geschreven staat. Ben je nieuwe dingen te weten gekomen?

 

  1. Wat zingen ze precies?

In Spotify kun je de songteksten van de meeste liedjes meelezen (helaas niet van alle). Heel handig als je niet alle woorden kunt verstaan (en toch wilt meezingen!).

  • Mobiel: tik op de balk Wordt nu afgespeeld onderaan het scherm.
  • Scroll naar beneden: Songtekst.
  • Tik op de songtekst voor een volledige schermweergave.

Bij veel liedjes zie je de tekst synchroon lopen met de muziek, zoals bij karaoke.

 

  1. Andere bronnen

Er zijn nog veel meer manieren om je te verdiepen in muziek en artiesten, zoals:

  • Muziekfilms en -documentaires: biografische films (Bohemian Rhapsody, Amadeus), muziekdocumentaires zoals de serie Classic Albums, Het uur van de wolf en in december op TV de Top 2000 a gogo. Tip: het archief van de Top 2000 minidocu’s is compleet te bekijken op YouTube.
  • Boeken over muziek en over artiesten: biografieën van artiesten, romans met muziek in de hoofdrol en allerlei boeken over jazz, disco, hiphop en andere muziekgenres.
  • Podcasts over muziek: op mijn website vind je hier 10 podcasts over muziek