Over de muziek van Billy Joel

Weet je hoeveel hits Billy Joel eigenlijk op zijn naam heeft staan? En weet jij hoe je zijn achternaam eigenlijk uitspreekt: is het ‘Jo-èl’ of ‘Jowl’?

Ik heb een blog geschreven met zijn hits op een rij, de beste albums, interviews, leuke weetjes en mijn 3 favoriete Billy Joel songs. Door weer eens in zijn werk te duiken, heb ik nóg meer waardering gekregen voor Billy Joel: wat een geweldige songwriter, pianist, zanger én performer is hij. 

 

Billy Joel in het kort

Ik zie Billy Joel vooral als een singer-songwriter. Bij die term denk je misschien aan artiesten die zingen en (akoestische) gitaar spelen, maar ook op piano kun je natuurlijk liedjes schrijven en zelf uitvoeren. Zijn teksten zijn belangrijk, hij is een echte verhalenverteller. Zijn liedjes gaan over de liefde en het dagelijks leven maar ook over maatschappelijke kwesties, zoals je kunt horen in liedjes als Goodnight Saigon (over Vietnam), Leningrad en Allentown. Ook muzikaal is hij ongelooflijk veelzijdig. Je hoort invloeden van klassieke muziek, Broadway musicals, rhythm & blues, rock en pop. Verder hou ik erg van Billy’s stem, hij kan er ontzettend veel mee en hij klinkt live nog altijd goed.

 

Bekende Hits van Billy Joel

Elk van de nummers in de lijst hieronder kun je via de link beluisteren (en de videoclip bekijken) op YouTube. Of beluister ze allemaal via deze Spotify playlist.

  1. Just the way you are (1977) 
  2. She’s always a woman (1977) 
  3. My Life (1978) 
  4. Honesty (1979) 
  5. Pressure (1982) 
  6. Goodnight Saigon (1983) 
  7. Tell her about it (1983) 
  8. Uptown girl (1983) 
  9. The longest time (1984) 
  10. You’re only human (Second wind) (1985) 
  11. We didn’t start the fire (1989) 
  12. Leningrad (1989) 
  13. The river of dreams (1993) 

Even een disclaimer: Billy Joel had natuurlijk nóg meer hits, gewoon teveel om op te noemen. En de reden dat ‘Piano Man’ ontbreekt in deze lijst is dat dit nummer in Nederland nooit een hit is geweest! Hoewel het al jaren in de top 10 van de Top 2000 staat.

 

De albums van Billy Joel

Op elk album staan wel een paar hits en heel wat andere goeie songs. Maar zijn album ‘The Stranger’ (1977) wordt gezien als zijn meesterwerk. Wil je vooral zijn hits horen, pak dan Greatest Hits Volume 1 & 2 erbij, een heerlijke verzameling van zijn beste liedjes.

 

Mijn 3 luistertips:


1. New York State of Mind

Wat een warm bad, dit liedje. Ultieme jazzpop. Een fijn melancholiek liedje over Billy’s thuisstad New York. Aan het begin van deze live opname wil hij als rasechte entertainer de sfeer van een sleezy jazzclub neerzetten. Bij gebrek aan rookmachines steekt hij maar een sigaret op en zet een zwarte zonnebril op zijn neus. En dan begint hij te spelen en zingen … Ik vind het geniaal. 
https://www.youtube.com/watch?v=iM4LzEcaTK0


2. You’re only human (Second wind) 

De videoclip bij dit nummer begint nogal heftig: een jongen klimt een hoge brug op en lijkt een zelfmoordpoging te willen doen. Ik denk zelf dat als je zo diep zit, dat zo’n vrolijk liedje niet helpt. Maar als je ‘gewoon’ een dipje hebt, kan dit nummer je wel degelijk helpen je problemen te relativeren. Ik voel me in elk geval altijd beter als ik naar dit nummer heb geluisterd. Second wind betekent trouwens dat je weer nieuwe kracht krijgt.
https://www.youtube.com/watch?v=YhxjNYvJbgM


3. The night is still young

Dit nummer vind ik vooral muzikaal erg goed, lekker dramatisch en bombastisch, ik hou ervan. Maar de tekst mag er ook wezen. Billy is natuurlijk altijd veel van huis geweest vanwege concerten over de hele wereld. Maar uiteindelijk is het allemaal niets waard zonder liefde.

“No more separations where you have to say goodnight to a telephone

Baby I've decided that ain't what this life is all about.”

https://www.youtube.com/watch?v=C3ogFWISPuw

 

Leuke weetjes over Billy Joel

  1. Billy’s debuutalbum is in een te snelle mix uitgebracht en flopte. Het klonk heel slecht, Billy was woedend en wilde meteen weg bij zijn platenlabel.
  2. Na het album River of dreams (1993) heeft Billy geen albums met nieuwe popliedjes meer uitgebracht. Hij was er klaar mee. Pas begin 2024 bracht hij weer een nieuwe song uit: ‘Turn the Lights Back On’. https://www.youtube.com/watch?v=UOf6CMbHPuA
  3. Vanaf 1994 heeft Billy jarenlang succesvolle concertreeksen gedaan samen met die andere pianoheld: Elton John. Ze speelden en zongen elkaars songs, eigen songs en duetten.
  4. Op 31 december 1999 (Millenniumnacht) gaf Billy een concert van ruim 2 uur in Madison Square Garden in New York. Dit concert is op CD uitgebracht en je kunt het op Spotify beluisteren.
  5. In 2001 bracht Billy een album uit met zelf gecomponeerde klassieke muziek: Fantasies & Delusions.
  6. Hoe spreek je zijn achternaam nou uit? Volgens Billy zelf zeggen ze in Amerika ‘Jowl’ en in Europa ‘Jo-èl’. Van hem mag het allebei.

 

Meer Billy Joel

 

  • In 2017 wordt Billy geïnterviewd door Stephen Colbert van The Late Show. Hij vraagt hem waarom hij geen nieuwe liedjes meer schrijft, Elton John heeft gezegd dat Billy meer albums moet uitbrengen. Ja zegt Billy en ik heb tegen Elton gezegd dat hij minder albums moet uitbrengen. Erg vermakelijk interview, bekijk 'm hier (9:43 min.):