Over de muziek van The Police

Hoe lang heeft The Police eigenlijk bestaan? Naar welk album kun je als niet-kenner het beste als eerste luisteren? Waarom blondeerden de bandleden hun haar? Waarom hoor je Sting lachen tijdens het intro van Roxanne? 

In dit blog maak je kennis met The Police, hun hits en albums, leuke weetjes en meer. Met dank aan mijn zoon Joris Reijenga (16), die alle feiten, leuke weetjes en YouTube video’s in dit blog voor me verzamelde. 

 

The Police in het kort

The Police werd in 1977 gevormd in Londen door Sting (zang, basgitaar), Andy Summers (gitaar) en Stewart Copeland (drums). Ze waren een new wave band met invloeden van punk, reggae en jazz en waren actief van 1977 tot 1984. Ze hebben 5 albums uitgebracht: Outlandos d'Amour (1978), Reggatta de Blanc (1979), Zenyatta Mondatta (1980), Ghost in the Machine (1981), en Synchronicity (1983).

 

Bekende Hits van The Police

Tijdens het korte bestaan van The Police heeft de band heel wat hits gescoord. Elk van de nummers in de lijst hieronder kun je via de link beluisteren (en de videoclip bekijken) op YouTube. Of beluister ze allemaal via deze Spotify playlist.


1. Roxanne (1978) 
2. So Lonely (1978) 
3. Can’t Stand Losing You (1978) 
4. Message in a Bottle (1979) 
5. Walking on the Moon (1979) 
6. Don't Stand So Close to Me (1980) 
7. De Do Do Do, De Da Da Da (1980) 
8. Every Little Thing She Does Is Magic (1981) 
9. Spirits in the Material World (1981) 
10. Every Breath You Take (1983) 
11. King of Pain (1983) 

 

Luister naar de albums van The Police

Als je de muziek van The Police nog niet zo goed kent, kun je het beste beginnen met de albums

Deze twee albums hebben meerdere grote hits en zijn het meest toegankelijk voor nieuwe luisteraars.

Als je naar deze twee albums hebt geluisterd en naar nog meer albums van The Police wilt luisteren heb je 3 keuzes:

  • Outlandos d'Amour (1978) bevat meer van de punkinvloed en bevat de hits Roxanne, So Lonely en Can’t Stand Losing You.
  • Ghost in the Machine (1981) bevat veel synthesizers en is experimenteler, het bevat de hits Every Little Thing She Does Is Magic en Spirits in the Material World. 
  • Synchronicity (1983) is experimenteler en klinkt groot en bombastisch, het bevat de hits Every Breath You Take en King of Pain. 

 

Leuke weetjes over The Police

  1. De band verfde hun haar blond vanwege Wrigley’s kauwgom. In 1977, voordat de band doorbrak, stemden ze ermee in om te verschijnen in een Wrigley’s-commercial die geregisseerd werd door Ridley Scott. Wrigley’s eiste dat de band hun haar blond verfde om als een anonieme punkband te spelen. Deze look werd uiteindelijk het handelsmerk van The Police, zelfs al is de commercial nooit uitgezonden.
  2. De titel van hun derde album, Zenyatta Mondatta, is betekenisloos. Zenyatta Mondatta zijn twee verzonnen woorden. De eerste en tweede albums van de band hadden vergelijkbare titels, aangezien Outlandos d’Amour bedoeld was om de uitdrukking ‘outlaws of love’ op te roepen, en Reggatta de Blanc was gewoon een grappige manier om ‘white reggae’ te zeggen.
  3. Een ontploffend blik haarlak had bijna hun eerste grote tv-optreden verpest. Achter de schermen, vlak voordat ze in 1978 zouden optreden in het Britse programma ‘The Old Grey Whistle Test,’ ontplofte er een blik haarlak in Stings gezicht. Gelukkig was er een oogziekenhuis in de buurt, waardoor Sting snel behandeld kon worden en op tijd terug was voor de show, die hij speelde met een gigantische zonnebril op.
  4. Stewart Copeland groeide op in Beirut. Als zoon van een CIA-officier, bracht hij het einde van de jaren vijftig en het grootste deel van de jaren zestig daar door. Later zei hij dat het nummer van Sting, ‘Invisible Sun,’ waarvan de teksten de IRA-hongerstakers van 1981 steunen, hem deed denken aan het wijdverspreide geweld in Beiroet in de vroege jaren ‘80.
  5. 1 tekstregel komt voor in maar liefst 3 liedjes. Wat zegt dat over Sting… Wil je weten welke? Lees mijn blog: The Police & Sting: Story of my life
  6. In het intro van Roxanne hoor je een vreemd pianoakkoord en een lach van Sting. Wat was de aanleiding? Dat vertelt hij in dit interviewfragmentje (00:47 min.) met radio-dj Gerard Ekdom

 

The Police op YouTube

Stewart Copeland wordt wereldwijd erkend als een bijzonder goede, creatieve drummer. Hij is ook een erg toegankelijke persoon die ontzettend smakelijk kan vertellen. Kijk bijvoorbeeld naar dit korte WIRED interview (10:48u), waarin hij vragen van Twitter beantwoordt. Bijzonder vermakelijk, ook als je niks hebt met drummen:

 

 

Of naar deze documentaire (20 min.) waarin zijn drumtalent wordt belicht - Drumeo The Genius of Stewart Copeland.

 

De muziek van The Police heeft veel invloed gehad op andere artiesten, daarover gaat deze documentaire (18:17 min.): How The Police Changed Music.

 

Rick Beato (muzikant, producer en YouTuber) heeft alle drie de bandleden van The Police afzonderlijk van elkaar geïnterviewd. Erg leuk om ze te horen vertellen over hun tijd in The Police:
Rick Beato interviewt Sting
Rick Beato interviewt Andy Summers
Rick Beato interviewt Stewart Copeland

 

Heb je zin om naar een goed liveoptreden van The Police te kijken, kies dan voor deze opname uit 1982 (30:42 min.).